Sunday, December 22, 2013

Dukan Diyeti'nin Püf Noktaları


Yaza Hazır mısınız?


Yaz gelirken özellikle bayanlarda kilo verme yarışı start aldı. Eğer siz de bu yarışın içindeyseniz işte size herkesin merak ettiği Dukan Diyeti'nin püf noktaları!


dukan diyeti nin puf noktalari 1


1- Dukan Diyeti 4 aşamadan oluşuyor ve her aşamanın kendine has kuralları var. 1. evrenin adı atak evresi! Bu evrede sadece proteinlerle beslenebiliyorsunuz. Bu bölüme yiyebileceklerinizi özetlersek;


  • Az yağlı etler: Dana ve sığır, ancak sığır etinin antrikot ve pirzolası hariç. Etlerin ızgarada pişirilmesi ya da yağlarının alınarak kızartılması gerekiyor.

  • Sakatat: Karaciğer, böbrek. Dana ve sığır dili (sığırda dilin ucu)

  • Yağlı, yağsız, beyaz ya da siyah etli, çiğ ya da pişmiş bütün balıklar

  • Bütün deniz ürünleri (kabuklular ve yumuşakçalar)

  • Derileri hariç olmak kaydıyla; ördek ve kaz dışındaki bütün kümes hayvanları

  • Yağsız jambon, yağsız hindi ve tavuk dilimleri

  • Yumurta

  • Yağsız süt ürünleri

  • Tuz oranı yüksek olmayan 1.5 lt su

  • Yulaf kepeği galetası ya da süt veya süt ürünlerine katılmış 1.5 çorba kaşığı yulaf kepeği



dukan diyeti nin puf noktalari 2
dukan diyeti nin puf noktalari 3












Bunların dışında istediğiniz kadar çay, kahve içebilirsiniz ancak şekersiz olması kaydıyla tabii ki! Bir de günde 20 dk. zorunlu yürüyüş olduğunu unutmayın!

Bu bölüm en zor bölüm olmakla birlikte, yukarıda saydıklarımı sınırsız yiyebiliyor olmanız da bir avantaj ;)






2- 2. aşama seyir dönemi. Bu dönemde 1 gün protein 1 gün protein+sebze yiyebiliyorsunuz. Yiyebileceğiniz sebzeleri şu şekilde sıralamak mümkün: Domates, salatalık, turp, ıspanak, pırasa, taze fasülye, lahana, mantar, kereviz, kuşkonmaz, rezene, tüm salata türleri, patlıcan, kabak ve hatta havuç yemeye izinlisiniz! Ancak burada da önemli bir nokta var: Sadece 1 öğünde sebze yiyebiliyorsunuz ve etin yanında yemeniz gerekiyor.

Kesinlikle yememeniz gerekenler ise; patates, mısır, bzelye, nohut, fasülye, bakla, mercimek vb.

Bu aşamada yürüyüşü 30 dk'ya çıkarmayı unutmayın!


dukan diyeti nin puf noktalari 4


3- 3. aşama ise verilen kiloyu geri aldırmayan güçlendirme diyeti yani vazgeçilmez geçiş dönemi. Bence bu diyetin en zor dönemi kesinlikle bu dönem! Çünkü verdiğiniz her kilo başına 10 gün bu aşamayı sürdürmeniz gerekiyor. Yani 6 kilo verdiyseniz, 60 gün=2 ay bu aşamayı sürdürmeniz lazım.

Bu bölümde de hem sebze hem protein tüketimi yapıyorsunuz ancak bu kez istediğiniz miktarda, istediğiniz öğünde yani canınız nasıl isterse öyle yiyebiliyorsunuz. Ayrıca şimdiye kadar adı hiç geçmeyen meyveleri de günde 1 öğün olmak üzere bu bölümde tüketebiliyorsunuz. Buradaki favori meyveler ise; elma, çilek, frambuaz, kavun, karpuz, greyfurt, kivi, şeftali, armut ve mango.

Yine koruma aşamasında; hamur işleri, 2 dilim kepekli ekmek, mercimek, pirinç ve patates, kuzu budu gibi yiyecekler de yiyebiliyorsunuz ancak bunlar listenin sonunda tabii ki :)

Son olarak; yine bu dönemde bir gün atak diyetindeki gibi sırf protein yemeniz gerekiyor!


dukan diyeti nin puf noktalari 5


4- 4. ve son aşama ise son koruma evresi. Burada artık günlük yaşamınıza geri dönebiliyor, her şeyden azar azar yiyebiliyorsunuz ancak burada da dikkat edilmesi gereken nokta her haftanın perşembe gününü atak diyeti şeklinde uygulamak yani sadece protein tüketmek!

Dukan, yulaf kepeği yemeye her daim devam etmenizi öneriyor. Ve son sözü asansör kullanmayı bırakın ve merdiven inip çıkın diyerek bitiriyor.


dukan diyeti nin puf noktalari 6
dukan diyeti nin puf noktalari 7



Görüldüğü gibi bu süreç gerçekten çok uzun bir süreç! İşin en önemli yanı da psikolojisi...Bence önce kendinize sorun: Buna ne kadar hazırsınız?! Eğer ben bu yola baş koydum, artık kararlıyım, ne derse yapacağım diyebiliyorsanız öyle başlayın derim! Şahsen ben başladım ama bakalım ne kadar devam edebileceğim? :)

Eti çok seven bir insan olarak atak dönemini çok kolay atlatırım sanıyordum ama o kadar zor geldi ki anlatamam! Evde olanlar daha şanslı tabii ama ofis ortamında bu diyeti uygulamak çok daha zor. Ben henüz 2. aşamadayım, kendimi 1. aşamadakilere göre nispeten daha şanslı görüyorum. Ancak bu zorlu yolda daha ne kadar devam edebileceğimi zaman gösterecek :) Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin diyorum ;)







No comments:

Post a Comment