Sunday, November 10, 2013

DİYETLİ GIDALAR: YİYECEKLER VE İÇECEKLER


diyetli gidalar yiyecekler ve icecekler 1

Diyet gıdalar iki grup altında incelenmektedir:

1. İçecekler 2. Yiyecekler

İçecekler

İçeceklerin enerji içerikleri çeşitli yollarla azaltılabilir. En basit yolu çözünür

şekerler olan glukoz, fruktoz ve sükrozun, daha az kalori içeren tatlandırıcılarla yer

değiştirmesidir. Bu yöntem çay, kahve gibi tüketiciler tarafından tatlandırıcı eklenen

alkolsüz içeceklerde kullanılır. Sütlü ve kakaolu içeceklerde yağ içeriğinin kısmen ya da

tamamen azaltılması ve sakkorozun yerini yoğun tatlandırıcıların alması yeni ürünün

enerji değerini düşürür.

Yüksek oranda içecek tüketen, diş çürümelerinden şikayetçi ve diyabetik kimseler

azaltılmış çözünür karbonhidrat içeriği ve yoğun tatlandırıcılarla ikame edilmiş

karbonhidrat içeriğine sahip içeceklerden yararlanırken kalp-damar hastalıklarından

şikayetçi kimseler yağ içeriği düşük, şişman kimseler ise şeker, yağ ve alkol içeriği

düşük içeceklere yönelmişlerdir.

Yiyecekler

Gıdaların kalori içeriğinin düşürülmesi karbonhidrat ve yağların azaltılması veya

kısmi yada tam ikamesiyle sağlanır. Tereyağ, margarin,sosis, salça, sos,peynir,yoğurt

ve koruyucular gibi pek çok gıdanın enerji değerleri bu yolla azaltılabilmiştir.

Özellikle kalsiyum miktarındaki artış, genç, menopoz sonrası ve kilolarını kontrol

etmek amacıyla sık sık günlük gıda alımını azaltan kadınlara oldukça yararlıdır. Bir diğer

avantaj yağ ikamesinde bitkisel proteinler kullanıldığında doymuş yağ içeriğinin

düşmesidir. Bunlara karşın yağ içeriğindeki azalma yağda çözünen vitaminlerde de bir

azalmayı beraberinde getirmektedir.

İnsanların sağlık ve formda kalma gibi ihtiyaçlarından dolayı şeker ve yağ yerine

geçebilecek maddelerin kullanma isteği gittikçe artmış ve bu gıda üreticilerini bu tür

maddeleri üretmeye zorlamıştır.Bu tür ürünlerde genel strateji kalori yükselten öğeler

olan şekerler ve yağların ikamesidir

No comments:

Post a Comment